Blog
Zaman denilen hapishane 09 Kasım 2021

Birazcık daha zamanım olsaydı demiyor musun hiç?

Nasıl bir tempoda çalıştım yıllarca. Gece, gündüz, hafta sonu demeden. Yetişmiyordu işler. Şimdi baktığımda aslında kendi dağınıklığımda, kendimi ve zamanı yönetememe denizinde boğuluyormuşum. Neyin önemli neyin acil olduğuna bakmadan, kendime zaman yaratamamanın baskısıyla da stres içerisinde geçiyordu günlerim. Biraz daha zaman dileniyordum sessiz boşluktan...

Yüksek tempolu yaşamlarımızda hiçbir şeye yetişemeyen bizler, zaman denilen kavramın içine kendi kendimizi hapsediyoruz.

Saniyelerin hatta saliselerin önemi olmaya başlıyor bir anda. Önümüzde duran ve küçük canavarlar gibi üstümüze gelen iş yığınlarına ve bekleyenlere baktıkça nefesimiz daralıyor. Ya ertelemeye ya da öfkelenip kendimize ve çevremize zarar vermeye başlıyoruz. Çok yoğun olmak sanki öfkemizi haklı çıkarıyor. İşteki iş yüküne, şirketin politikasına, hatta eşimize, çocuğumuza kızıyoruz yeri geliyor.

Zamanı iyi yönetebilmek çok değerli bir beceri. Sadece iş için değil kendine de zaman yaratabilmek önemli.

Peki bu konuda ne yapabilirsin? Bu konuda son noktaya gelenler bir çıkış umuduyla, vakit bulabildiyse, muhtemelen Stephen Covey’nin ‘Önemli işlere öncelik’ kitabını okumuştur. Çok değerli bir kitap. Bu kadar yoğunken bir de oradaki çalışmalara zaman bulmak pek mümkün olmamıştır tahminimce. Okurken bunu düşünmüştüm.

Bu durumu değiştirmek istiyorsan bunu yapabilecek tek kişi yine kendinsin. Ya sana özel ve senin yaşamına en rahat adapte edilebilecek bir çözüm için birebir koçundan yardım alabilirsin ya da burada paylaştığım pratik bilgileri kullanabilirsin.

İlk yapacağın bir ajanda al. Ajandasız çalışma. Ben çocuğumun okuldaki sınavlarını dahi ajandama yazıyorum.

Ardından bir adım geri atıp o bitmeyen işlere bir uzaktan bak. Onları ufalt gözünde.

Bitirmen gerekenler için ajandanın boş sayfasına yapman gerekenlerin listesini çıkar. Bu liste çok önemli. Özelini de yaz. Spor, sosyal ilişki. Yanlarına tarihleri mutlaka yaz. Bir de en çok zaman harcadığın işleri yaz. Her biri için önem derecesini netleştir.

Önceliklendirme yapabilmek başlı başına bir konu. İyi bir önceliklendirme ile stresi azaltabilir ve daha huzurlu, kendine de zaman yaratabildiğin bir düzen kurabilirsin. Gereksiz işlerde oyalanmak yerine çok verimli, daha huzurlu olup zamanın seni değil senin zamanı yönettiği bir yaşama kavuşabilirsin.

Tüm bunları yaparken bazı şeyler yüzünden ne kadar zaman kaybettiğini ve neler kaçırdığını gördüğünde, bu durumu değiştirmek için emin ol harekete geçeceksin.

Kendin yapamıyorsan mutlaka destek al.

Herkesin kendi yaşamında nefes almaya hakkı var.

post_082_01

Yorum Yap