Blog
Sıfır Noktası: Öz farkındalık 06 Kasım 2021

Her şeyin başladığı yer öz farkındalık. Burası sıfır noktası. 

İş’te de özel yaşamda da mutlu olmak ve başarıya yelken açmak için ilk adım, kendini fark etmek. Öz farkındalık, kendini çok iyi tanımak demek. Yaşamında olup biten ne varsa görebilmek, anlayabilmek ve en doğru tepkiyi vermek demek. 

 Eğer sen de zor durumlarda hep kaçıyorsan, yapacaklarını erteliyorsan, sık sık mutsuz, endişeli hissediyorsan, kendini sürekli başkalarıyla kıyaslıyorsan, hep haklı olmaya çalışıp hatalarını kabul etmiyorsan, olumsuz olana odaklanıyorsan ve sorunların içinde boğuluyorsan harekete geçmen gerekiyor.

Çünkü öz farkındalığın geliştikçe içindeki savaş bitmeye başlıyor. Kendini olduğun gibi kabul etmeye, yaşadığın her ne varsa sorgulamak yerine anlamaya ve sorumluluğunu almaya başlıyorsun.

Anda kalmaya başlıyorsun. Bu, daha üretken olmak ve daha az stres demek. Hatalarını sevmeye onlardan öğrenmeye başlıyorsun. Çevrendeki toksik insanlara sınır çizmeye başlıyorsun. ‘Hayır’ demeye başlıyorsun. Kararsızlıkların yok olmaya başlıyor. İnsanlarla iletişimin güçleniyor. Pozitif bir zihin sistemine sahip olmaya başlıyorsun.

Hiçbirimiz mükemmel değiliz. Diğer taraftan da her birimiz eşsiz ve kusursuzuz. Kendindeki olumlu olumsuz tüm yönlerinin fark edip kabul etmeye başladığında seni eşsiz ve kusursuz yapan şeylerle buluşmaya başlıyorsun. Kendini kabul, kendine sevgi ve şefkat kapıların açılmaya başlıyor. Kendine değer vermeye başlıyorsun. 

Çünkü artık durup dururken çocuğuna bağırmıyorsun, ilişkide olduklarına karşı ani çıkışların veya içsel öfke patlamaların azalmaya başlıyor. İşinde başarı grafiğin yükselişe geçiyor. Pozitif, kendiyle barışık bir insan olmaya başlıyorsun.

Sürekli yapılan Mindfulness ve farkındalık pratikleri bu konuda en etkili çözüm.  

Ama şu 2 değerli adım seni öz farkındalığın ile buluşturacak: 

1-Öncelikle kendini tanımak için bir adım at ve bir günlük al. Oraya en iyi olduğun yönlerini ve de daha iyi olmasını istediğin yönlerini yaz. Ardından her gün, yaşadığın en iyi ve en kötü olayı yazmaya başla. Her iki olay için ‘daha iyi olması için neyi farklı yapabilirdim?’ sorusunu yanıtla.

2-Her gün kendine 5 dakika ayır ve zamanı durdur. Zihninden geçen düşüncelere bir bak. Fark et onları. Kendinle ilgili çok şey keşfedeceksin. 

Farkındalıkla dolu yaşama hoş geldin.

post_082_01

Yorum Yap