Blog
Nefesinle Bağ Kur 18 Ocak 2022
Nefesinle bağ kurman, onunla bir olman çok önemli.
 
Yüzlerce semptomu rahatlatabilen nefesin gücü göz ardı edilemez. Kanındaki oksijen seviyesini yükselten,dolaşımı güçlendiren, bağışıklık sistemini kuvvetli tutan, metabolizmanı hızlandıran, seni hayata bağlayan ana kanal senin nefesin.
Nefesin yapabileceklerini farketmen çok değerli.
 
Genellikle birçoğumuz reflex olarak solunum yapıyoruz ve yaşamımızın belli dönemlerinde yaşadığımız çeşitli durumlardan ötürü nefesimizi belli noktalarda kilitliyoruz. Nefesimiz vücudumuza akması gerektiği gibi akamıyor. Bu durumu disfonsyonel nefes alışkanlıkları olarak adlandırıyoruz . Disfonksyonel nefes alışkanlıkları sebebiyle ortaya çıktığı, tıbben açıklanmış birçok rahatsızlık var. Bunların en başında baş ağrısı, migren, panik atak, kalp ve tansiyon problemleri, beyin ile ilgili rahatsızlıklar geliyor.Bu rahatsızlıkların oluşmasını önlemek için nefes çalışmaları yapmak, nefesin gücünü, değerini fark etmek çok değerli.
 
Disfonksiyonel nefes alışkanlığına sahipsen, fiziksel olarak ilk göze çarpacak şey hücrelerinde yeterince oksijen bulundurmadığın için çok hızlı yaşlanma, yaşlanma etkilerinin çabuklaşmasıdır.Diğer yandan, duygusal, zihinsel açıdan dengede kalamazsın. İçinden çıkılamaz duygu iniş çıkışları, konsantrasyon eksiklikleri kaçınılmaz.
Peki disfonksiyonel nefes alışkanlıkları değiştirilebilir mi diyorsan buna cevabım evet değiştirilebilir.
Düzenli nefes çalışmaları ile kısa sürede disfonksiyonel nefes alışkanlıkları fonksiyonel nefeslere yerini bırakabilir. 
Kendimden örnek vermek istiyorum.Nefes çalışmalarına ,dolayısı ile  yaşam ile bağımı kuvvetlendirmeye başladıktan sonra; yaşlanma etkileri çok kısa sürede azalmaya, cildim parlamaya başladı. Eski bir sporcuyum. Uzun seneler profesyonel olarak basketbol oynadım, ama şimdi çok az spor yapmama rağmen kendimi profesyonel sporculuk zamanlarıma göre çok daha zinde ve formda hissediyorum.Vücudum güçlendi, bağışıklık sistemim gayet kuvvetli.Duygusal iniş çıkışlar tabiki yaşıyorum. Ama geçmişe baktığım zaman eskiden günlerce üzülüp, kendimi yıprattığım şeylerin içinden kısa sürede geçtiğimi, motivasyonumun düşmediğini, kolay yorulmadığımı fark ediyorum.
 
Duygusal-zihinsel dengeye ulaşmak çok güçlü bir yaşam deneyimini mümkün kılıyor. Duygusal açıdan güçlü olmak benim için büyük önem taşıyor.Yaşamda hersey olabilir. Kayıplar, ayrılıklar, sıkıntılar. Sağlam bir ruh haline sahip olmak bu tür durumlarda çok daha kolay ilerlemeyi mümkün kılıyor..Aslında her birimiz yaşadığımız şeylerin cevabını kendi içimizde barındırıyoruz.Bu cevaplara ulaşmak nefes ile mümkün. Nefesi aradığın cevaplara ulaştıran bir köprü olarak görebilirsin.
 
Fonksiyonel nefes almak ve bu nefesin vücutta yarattığı değişimleri farketmek kısa bir süre içinde nefesin vücuda akışına izin vermekle sonlanır ki bu da insanın bir bütünün parçası olma deneyimidir.
Sürekli yapılan nefes çalışmaları ile kısa zamanda nefes alışkanlıkları değişir ve disfonksiyonel solunum yerin bilinçli, fonksiyonel nefeslere bırakır.
 
Şimdi sana sormak istiyorum ;
Nefes almak nasıl bir his?
Nefeslerin derin mi yoksa sığ nefesler mi alıyorsun?
Kolay nefes alabiliyor musun?
Nefes almadan bekleme veya vermeden bekleme yapıyor musun?
Nefes alışın hızlı mı yoksa yavaş mı?
 
Nefes alış veriş esnasında vücutta olan bitenler bize çok şey anlatır. Nefesin ve vücudun farkına varmak nefes çalışmalarının en önemli detaylarından biridir.
Haydi şimdi kendine birkaç dakika ayır ve nefesinin ve aldığın nefeslerle vücudunda oluşan değişimin farkına var.
post_082_01

Yorum Yap