Blog
'HAYIR' diyememek 22 Aralık 2021
Hayır diyemiyorsan, kendi değerini ve duygularını  hiçe sayarak, başkalarını mutlu etmeye çalışıyorsundur.
 
Ben de bu durumu kendi içerisinde uzun yıllar yaşamış ve aşmak için kendi içinde çok çalışmalar yapmış  birisi olarak bu yazıyı yazıyorum.
 
İlişkilerde ihtiyaç duyulan en önemli konu değer. Değer görmek, değeri fark edilmek.
İlişkinin sağlıklı ilerleyebilmesi için karşılıklı değer duygusunun doyurulabilmesi gereklidir. Değer görmek, değeri fark edilmek dediğimde, kişinin karşı taraftan bu ihtiyaçlarını tamamlama isteğinden bahsediyorum. Eğer taraflardan birisi eksik değer gördüğünü hissetmeye başlar ise ilişki zedelenmeye, zarar görmeye başlar ki bu da sonun bir başlangıcı olabilir.
 
Buraya kadar değer görmekten, değeri fark edilmekten bahsetttik. Peki Hayır diyememek bunun neresinde?
 
Kişi ilişkide aradığı değeri görmek için sınır çizememeye, karşı tarafa kendisini olduğu gibi ifade edememeye başlar. Kabul görmenin tek şartının her şeyi kabul etmek olduğuna inanır. HAYIR derse yaşanacaklardan korkar. HAYIR dersem, dışlanırım, kabul görmem, sevilmem, red edilirim şeklinde otomatik düşünceler oluşuturur. Bu otomatik düşünceler kendini ifade edememeye  sebep olur.
 
Ama aslında HAYIR demek karşı gelmek veya reddetmek demek değildir. HAYIR demek, kişinin kendi sınırlarını çizmesi, kendi iç dengesinde kendini rahatsız edeceğini düşündüğü konuda  kendini net olarak ifade edebilmesidir. Kendini rahat ifade edebilen kişi, talep ve beklentisini ayarlamaya zemin hazırlar ve karşı tarafın sınırlarını farketmesine ve tutumunu düzeltmesine sebep olur. Bu sebeple kişinin kendisini olduğu gibi ifade edebilmesi sağlıklı ilişki ve ilişki içinde sağlıklı iletişim için şarttır. Eğer ilişkide sağlıklı bir iletişim kurulamıyorsa, sağlıklı ilişkiden de bahsetmek mümkün değildir.
 
Peki nasıl HAYIR diyeceksin?
İlk önce kendini, isteklerini, seni nelerin iyi hissettirip nelerin huzursuz ettiğini fark etmen gerek. Biraz kendine zaman ayır ve kendi içinde olanı biteni fark et. Seni rahatsız eden konuları belirle.
Belirlediğin konularda sınırlarını fark et. Hangi noktaya kadar kabul edebilirsin? Hangi noktadan sonra kabul etmekte zorlanıyorsun?
 
Bununla birlikte, HAYIR demenin reddetmek olmadığını hatırlat kendine.
Konuşmaya başlarken negatif bir kelime veya direk olarak HAYIR demek yerine, oluşan durumun sende hissettirdiklerini güzel, yumuşak bir dille ifade et.Karşı tarafı suçlayan tavır veya söz kullanman istediğini anlatmana, sesini duyurmana destek olmaz. Suçlama her zaman karşılığında savunmayı getirir. Karşı tarafın savunmaya geçmesi ortamı daha gerecek ve ifade etmek istediklerini karşı tarafa anlatman iyice zorlaşacaktır. Bu sebeple konuşmaya başladığında onun düşüncesini anladığını veya anlamaya çalıştığını, onu duyduğunu ifade ettikten sonra durumun sana hissettirdiklerini ve bu sebeple durumu kabul edemeyeceğini iletmen, ortam gerilmeden durumun çözülmesine sebep olacaktır.
 
HAYIR diyememek kendi içinde, kendi öz benliğin ile çatışmana, kendine verdiğin değerin azalmasına, yapmak istemediğin birçok şeyi yapmana hatta yüklenebileceğinden çok daha ağır yükleri sırtında taşımana sebep olur.
HAYIR demek ise kendi merkezine çekilmene ve sınırlarını özgüvenli bir şekilde ortaya koymana, kendine olan saygının artmasına sebep olur.
 
Hayatını yaptığın seçimler belirler. İşte tam burada da bir seçim söz konusu. Seçim senin...
post_082_01

Yorum Yap