Blog
Hata mı tecrübe mi? 04 Aralık 2021

Şimdi şöyle bir yaşantıma bakıyorum da, geçmiş yaşamımda, yanlış seçimlerime, hatalarıma hayıflanarak çok zaman geçirmişim. Bu esnada günümü yaşayamayıp, hatalarımla kavrulmuş, geleceğe yönelik plan yapamamış, bulunduğum anın tadını çıkaramamışım.

Yaptığım yolculukta benim gibi olan, aynı davranış şekillerini benimsemiş birçok insanla karşılaştım. Kimimiz içine düştüğü pişmanlık ile alması gereken derse odaklanıp daha verimli bir yaşam içim adımlar atarken, kimimiz hatalarını tekrarlayarak veya hata yapmamak uğruna elini eteğini yaşamdan çekerek ilerliyor.

Hata yapmak mı yoksa elini eteğini hata yapmamak adına her şeyden çekmek mi?

Denemek mi yoksa, denemeden vazgeçmek mi?

Hayatta denemeden öğrenmenin yolu yok! Denemek de birçok kez yanılma riskini beraberinde getirir. 

Ama hata yapmak, aynı hatayı tekrar yapmamak adına birçok ders almamıza da sebep oluyor.

Yanılacaksın ki neyi nasıl yapmaman  gerektiğini öğrenecek, ve yeni bir yöntem ile tekrar deneyeceksin. Ben işte tam da bu noktada, HATA ismi verdiğimiz ve içinde negatiflik barındıran olguya TECRÜBE adını vermeyi daha uygun görüyorum. 

Her bir hatayı tecrübe olarak görebilse insan, her tecrübesinden öğrense ve kendine ders çıkarsa o tecrübe yoluna bir daha çıkmayacaktır. 

Geçmişte "hata"yı yapan - "tecrübe"yi yaşayan kendinize teşekkür edin. O olmasaydı bugünkü siz de olamayacaktınız.

Ve şimdi yanlış seçimler, hatalar olarak adlandırdığınız tecrübelerinize sormanız gerekenleri sorun, almanız gerekenleri alın ve edindiğiniz bütün yeni dersleri cebinize koyarak içinde bulunduğunuz anın tadını çıkararak, geleceğinizin size sunacaklarına odaklanarak yolunuza devam edin.

post_082_01

Yorum Yap